Taxatierapport Hoofddorp

U kunt een aantal belangrijke gegevens over de taxatie van uw woning vinden in het taxatierapport. Zo staat er bijvoorbeeld in wat de waarde van uw woning is. Dit kan heel belangrijk zijn voor financiële instellingen wanneer je hen om een dienst vraagt. Dit kan bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek zijn. Ook kan een taxatie handig zijn wanneer u bijvoorbeeld een huis wilt kopen of verkopen. Onderhandelen over de prijs gaat hierdoor een stuk makkelijker.

Een taxatierapport betreft geen informatie omtrent de bouwkundige staat van een woning. Het vertelt enkel iets over de onderhoudsstaat van de woning. U kunt hier echter een speciaal onderzoek laten uitvoeren op het moment dat u ook informatie de bouwkundige staat van de woning wilt hebben.

Redenen voor een taxatierapport Hoofddorp

Een voorbeeld van een aantal gevallen waarin u een taxateur nodig zou kunnen hebben zijn:

 • Wanneer u een woning wilt kopen of verkopen.
 • Wanneer u een hypotheek wilt afsluiten of verhogen
 • Bij het verdelen van bezittingen
 • Wanneer u bezittingen wilt opgeven in uw belastingopgave
 • Voor een bepaling van de herbouwwaarde
 • Bij het indienen een beroep tegen een nieuwe WOZ-waarde

Inhoud van een taxatierapport Hoofddorp

Bij het maken van een schatting kijkt de taxateur naar verschillende punten. Zo kijkt hij naar de ligging, de staat van onderhoud en de grootte. Verder wordt er door de taxateur naar externe omstandigheden gekeken. Zo let hij bijvoorbeeld op ontwikkelingen in de toekomst en dan met name de ontwikkelingen op de woningmarkt.  Tot slot let de taxateur op de gegevens die hij uit het Kadaster kan halen. De meest voorkomende punten die een taxateur in een taxatierapport beschrijft zijn:

 • Locatie van de woning
 • De omvang van de woning
 • De nabije omgeving
 • Aanwezigheid van een tuin, balkon, parkeerplaats, garage, kelder etc.
 • Indeling van de woning
 • De aanwezige energiebesparende maatregelen.
 • Wat de constructie, kwaliteit en onderhoudsstaat van de gebruikte materialen is.

Eisen t.a.v. het taxatierapport

Wanneer u van plan bent om een hypotheek af te sluiten binnen de gemeente Hoofddorp heeft u vaak een taxatierapport nodig. Een taxatierapport moet aan een veelal eisen voldoen. Deze eisen zijn opgesteld aan de hand van belangen van banken en financiële instellingen. De kwaliteitseisen van de taxatie zijn gezamenlijk opgesteld door de hypotheekverstrekkers. Deze door hypotheekverstrekkers gezamenlijk opgestelde zijn de volgende:

 • De taxateur moet ingeschreven staan bij een erkend register(SCVM of VastgoedCert)
 • Het taxatierapport moet voldoen aan de eisen van het meest actuele model taxatierapport financiering woonruimte.

Registers en brancheverenigingen voor Taxateurs

SCVM en VastgoedCert zijn de twee bekendste registers in de Nederlandse taxatiebranche waar taxateurs zich bij kunnen aansluiten. U kunt er op vertrouwen dat een taxateur aan de kwaliteitseisen voldoet wanneer hij staat ingeschreven bij één van de twee registers. Wanneer een taxateur lid is van de branchevereniging VBO kunt u er vanuit gaan dat hij ook bij het SCVM ingeschreven staat. Wanneer een taxateur lid is van de RVT kunt u er op vertrouwen dat hij in elk geval in één van de twee registers ingeschreven staat.

De prijs van een taxatierapport Hoofddorp

De prijs van een taxatierapport ligt in Eindhoven in de meeste gevallen rond de 1,85 promille. Dit betekent dat 0,185 procent van de waarde waarop een huis getaxeerd is betaald moet worden voor het taxatierapport. Toch bepaalt de taxatiewaarde niet bij alle taxateurs in Hoofddorp de prijs van hun rapport. Deze taxateurs rekenen een vaste prijs voor het rapport die onafhankelijk is van taxatiewaarde. Het is dus goedkoper om voor een taxateur met een vaste prijs te kiezen wanneer een huis met een vrij hoge waarde wilt laten taxeren. In zo’n geval moet u er wel rekening mee houden dat er vaak nog extra kosten bij komen.

Extra kosten taxatierapport

Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende kosten bij het opstellen van een taxatierapport uit Hoofddorp:

 • Het tarief van de taxateur (vanaf 150 euro)
 • Gemeentelijke leges (0 tot 50)
 • Kadasterkosten (10 tot 25 euro)
 • BTW (19%)
 • Administratiekosten (10 tot 25 euro)

Kadasterkosten en leges worden samen ook wel verschotten genoemd.

Taxatie bouwkundige staat

Soms kan het voorkomen dat een taxateur u het advies geeft om onderzoek te laten doen naar de bouwkundige staat van een woning. Een taxatierapport zegt hier namelijk niets over. Deze zegt enkel iets over de onderhoudsstaat van de woning. Om meer te weten te komen over de bouwkundige staat kunt u een apart onderzoek laten uitvoeren.

Het behalen van een bepaalde executiewaarde in Hoofddorp

Soms komt het voor dat u uw huis moet verkopen doordat u uw hypotheek niet meer kunt aflossen. Het gevolg is dat u uw huis zult moeten verkopen. De executiewaarde is de waarde die uw huis nog heeft wanneer u het gedwongen moet verkopen. Deze waarde ligt altijd lager als de vrije verkoopwaarde. Bij een hoge executiewaarde krijgt u korting op de hypotheekrente. Daarnaast is de executiewaarde van invloed op het bedrag dat u kunt lenen. Een zo hoog mogelijke executiewaarde is daarom belangrijk. In de meeste gevallen kunt u 125% van de executiewaarde lenen. Uw taxateur in Hoofddorp kunt u laten weten welke executiewaarde u precies nodig heeft. De taxateur kan de executiewaarde dan licht voor manipuleren.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*